Lev italienskt

Le Marche. En genuin bit av Italien

Regionen Marche är granne med Adriatiska havet i öster och Umbrien i väster. Fast som region har Marche mest gemensamt med Toscana. Vinet är lika utmärkt. Landskapet lika böljande vackert med vackra stränder, bördiga åkrar och majetstätiska berg. Arkitekturen lika slående…

 

Samtidigt är Marche ett Italien i miniatyr. Kanske är det därför som italienarna själv så gärna väljer att semestra i Marche – antingen de gör det för att njuta av de vackra stränderna under den långa sommarperioden, eller åker skidor i Sibillini Mountains under vintern.

Oförstörd och populär

Att Marche är en region på väg att lägga sig högt i upp i människors medvetande bevisas bland annat av de många berömdheter (t ex Dustin Hoffman) och kändiskockar (Jamie OliverDelicious Italy) som sökt sig till Marche.

 

Även s k ”vanligt folk” – främst från norra Europa – har under de senaste åren köpt hus och lägenheter i Marche. För de som köpte för drygt 10 år sedan har värdet på husinvesteringarna tre- eller fyrdubblats. Också idag är fastighetsköp i Marche en god affär. Priserna är lägre än i t ex Toscana och delar av Ligurien, men värdeökningen är väl så god.

Att göra

Det finns alltid något att göra i Marche. Vardagliga uppgifter som att shoppa blir ett äventyr när du letar efter mindre vinproducenter eller köper fisk direkt från en fiskebåt.

 

Att äta ute är ett billigt men vardagligt nöje. Trivsamma familjerestauranger serverar enkla men fantastiska middagar där handgjord pasta, fisk, underbart nötkött och lamm från bergen är självklarheter på menyn.

 

Är du shoppare finner du att du är i hjärtat av Italiens skoindustri med många hantverkarföretag som tillverkar skor och handväskor för de stora modehusen och säljer det direkt till allmänheten. Italienarna älskar kläder vilket bland annat visar sig i ett mycket stort utbud av bra klädbutiker.

 

Kulturälskare kan frossa i operafestivaler i Macerata och Ancona, men nästan varje liten by har ett eget musik- eller teaterevenemang att visa upp.

 

Sporter som segling och fiske kan bedrivas på lugna havsvatten eller på fjällsjöar. Gillar du skidåkning? I Marche har du aldrig mer än en timme med bil till någon av de populära skidorterna.

Äta bör man. Särskilt i Marche!

Ingen vistelse i Italien är fullständig innan man njutit av maten. Det gäller synnerhet i Marche. Här finns allt och det smakar fantastiskt!

 

Längs kusten hittar du små familjedrivna restauranger med lokalt fångade fisk och skaldjur. Testa gärna a Antipasto Misto di mare så får du 10 till 15 tapas (medelstora) aptitretare. Gillar du pasta är Campofilone ett absolut måste. I denna lilla by, 2 km från kusten och med bara ca 2.000 invånare, producerar man handgjord pasta som säljs i hela Italien och i de bästa affärerna runt om i världen. Campofilone-pastan finns bl a på Harrods, In Dean och de Luca på Fifth Avenue. Måste upplevas! Pastan alltså.

 

För övrigt är det grillat lamm och nötkött – ofta tillagat över en vedeld – som gäller. Och glöm för all del inte Marches fantastiska viner! Här hemma i Sverige har det under senare år dykt upp Marche-producerade viner av god kvalitet. Ändå finns det många fler av ännu bättre kvalitet kvar att upptäcka. Det gör du enklast på egen hand. Men, en guide till några, i vårt tycke, besöksvärda vinproducenter, kommer du inom kort att hitta här på Ditt Italien.

 

Läs också:

 

» Köpa hus eller lägenhet: Bygga på italienska

» Betraktelser: Bilder från Marche

 
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Hyra hus eller lägenhet i Marche?

 

Italienare, svenskar, holländare m fl har berättat för oss att de kan tänka sig hyra ut sina italienska lägenheter och hus för kortare eller längre tid. Intresserad? Skicka ett mail med dina önskemål (antal rum, hyresperiod, typ av boende etc) så ser vi till att du får förslag som matchar dina krav.

Konkreta frågor eller bara nyfiken? Tveka inte – skicka ett mail så lovar vi att höra av oss!

Hjälp med att hitta bostaden du söker?

 

Det får du mer än gärna av Fabrizio, Jeannette eller Giovanna.
Skicka en rad med dina tankar och drömmar så vidarebefodrar vi dina önskemål. 
Läs mer »

Annonser ↓