Lev italienskt

Vår italienska by – del 1

411 meter över havet står det på en skylt när du kör in i Montefiore dell Aso – bergsblomman vid floden Aso. Höjden över havet är intressant och vederhäftig information såklart, och förklaring till varför du plötsligt ser Adriatiska havet sträcka ut sig i backspegeln. Men, som den uppmärksamme föraren du är, håller du såklart hellre ögonen på vägen. Och det är tur – för ganska säkert välkomnas du snart av en spattig liten, brun, släthårig hund med gigantiska segelformade öron, som ränner runt hjulen och skäller som besatt. Vad hunden heter eller var den har sin koja vet vi inte… Att den kan springa lös på vägen utan att bli överkörd, förbryllar mig och Mona mer än både dess namn eller hemmahörighet.

Väl förbi den ovälkomnande hundrackar´n tornar byn upp sig sandbrunt och majestästiskt. Typiska, tätt sammanväxta hus i olika höjd, en ringmur och fyra kyrktorn signalerar Italien så långt ögat når. Anländer du på kvällen kommer ett av kyrktornen stå ut mer än de andra: Det lila ljuset från neon-korset på kyrktornets spets, sprider sitt skyddande reklamljus över hela byn.

Fast by är inte riktigt rätt benämning… Med drygt 2000 bofasta, fyra restauranger, tre livsmedelsbutiker, apotek, frisörer, två banker, bensinstation, barer, äldreboende, skola, ambulanscentral, polis, museum och en världsberömd kör som sjunger andan ur en, är Montefiore nästan som en storstad, fast liten. Möjligen kan klädbutiken inte mäta sig med den obetydligaste dito i Milano, eller ens med någon i den närliggande metropolen San Benedetto, men ändå…En klädbutik finns det. Minsann!


När man väl tråcklat sig förbi den smala passagen mellan en av kyrkorna och den 5-6 meter höga klostermuren, öppnar sig ett torg där bilar står tillfälligt parkerade ”the Italian way”, dvs huller om buller och med varningsblinkerns på. Med stor sannolikhet befinner sig förarna på Dorina och tar en espresso. Eller, så är de på posten. Många andra skäl att parkera på just torget, finns nämligen inte. Jo förresten, på tisdagar när fiskbilen slår upp sina gavelsidor och säljer fisk som har namn man aldrig hört förut.

Med ett affärsutbud likt en mindre svensk småstad, kan du utan vidare framleva större delen av ditt liv i Montefiore. Lugnt, behagligt och mycket socialt. Vilket också omfattar oss tillfälligt ”invandrade” svenskar.

Redan i vårt tidiga liv som montefiorianer, noterade vi tacksamt och malligt de igenkännande hälsningarna från byborna.  I synnerhet från gubbarna på bänken utanför Belvedere – bar nummer två en bit in från torget – som mossar glatt och nyfiket frågar hur det mås. Fast jag misstänker starkt att de goda herrarna riktar sina hälsningar till min fru, snarare än till mig. En parantes; inte har nån italienska hälsat eller frågat mig hur jag mår. Men pussar på vardera kinden får man ju då och då. 

Bybornas nyfikna intresse och omsorg om oss ”amatörinvånare” kan ibland få ögonen att tåras. Som när varmvattenberedaren inte fungerade ordentligt när vi trötta och svettiga tog huset i besittning en sen lördagseftermiddag. Duscha kallt var det inte frågan om, varpå vår oerhört tekniskt kunnige och mycket snälla granne – Enzo – tillfrågades. Tyvärr, inte ens hans fingerfärdighet räckte till.  Duschandet fick vänta och påskyndade istället Monas och min obligatoriska rundvandring i byn. Under de drygt två timmar som förflutit hade ryktet om svenskarnas svåra belägenhet spritt sig i hela byn. Var och varannan, ung som gammal, man som kvinna, Davide i Dorina, Paula på Belvedere, apotekaren, Candido i speceriaffären, Christian på macken… alla frågade om de kunde hjälpa till, eller om vi ville tvätta av oss hemma hos dom…?

Vårt italienska liv är med andra ord underbart, mycket tack vare människorna och byn. Ett liv helt olikt det vi har hemma i Sverige.
… om vi tänker flytta ner för gott? Nä, vi har två liv – ett svenskt och ett italienskt och inga vi vill vara utan. Men vårt italienska liv har en alldeles egen historia – det här är bara början.

 

Läs också:

 

» Köpa hus eller lägenhet: Bygga på italienska

» Betraktelser: Bilder från Marche

 
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Hyra hus eller lägenhet i Marche?

 

Italienare, svenskar, holländare m fl har berättat för oss att de kan tänka sig hyra ut sina italienska lägenheter och hus för kortare eller längre tid. Intresserad? Skicka ett mail med dina önskemål (antal rum, hyresperiod, typ av boende etc) så ser vi till att du får förslag som matchar dina krav.

Konkreta frågor eller bara nyfiken? Tveka inte – skicka ett mail så lovar vi att höra av oss!

Hjälp med att hitta bostaden du söker?

 

Det får du mer än gärna av Fabrizio, Jeannette eller Giovanna.
Skicka en rad med dina tankar och drömmar så vidarebefodrar vi dina önskemål. 
Läs mer »

Annonser ↓