Köpa hus eller lägenhet i Italien

Att bygga "the Italian way" handlar om mat, plats och känsla

Mitt möte med Fabrizio och hans familj började som det brukar i Italien – man tar bara kontakt! Till exempel på en restaurang. I det här fallet Vecchia Monta i utkanten av byn Campofilone nära Adriatiska havets kant. Här serveras god prosciutto, massor av aptitretare, enorma portioner pasta som aldrig verkar ta slut men som man äter ändå.

Fabrizio

Fabrizio satt och åt med sin familj vid ett bord inte så långt ifrån mitt och hustruns. Eftersom de pratade engelska tyckte jag att jag kunde hälsa, kunde ju vara skönt att göra sig någorlunda förstådd.

 

Det visade sig att Fabrizio ursprungligen kom från området, men att han växt upp i London. Han och familjen bor nu i Schweiz men har byggt några praktfulla fastigheter med stora lägenheter i Campofilone, Marche.

 

En flaska vin och några hemgjorda Limoncello senare enades vi om att det kanske skulle vara intressant för dittitaliens läsare att veta mera om hur och varför man bygger i Marche och Italien.

 

Anders: Vad fick dig att ta beslutet att bygga lägenheter här?

Fabrizio: Marche i allmänhet och det här området i synnerhet har allt jag vill ha och förväntar mig av Italien. Det är vackert naturligtvis, men framför allt är det fortfarande äkta. Sist jag besökte Toscana blev jag besviken även om det är underbart på många sätt. Toscana är fullt av turister och det finns massor av restriktioner för de boende, bland annat när det hur miljön måste se ut. Jag vill gärna att platsen ska se mer naturlig ut, mer på riktigt om du förstår vad jag menar.

 

Anders: Kom igen, ditt beslut om att bygga just här kan inte bero bara på att Marche och Campofilone är riktigare än t.ex. Toscana eller Ligurien?

Fabrizio: Tja, det är det praktiska också. Priserna för att köpa ett markområde är lägre här. Tomter med utsikt över havet finns tillgängliga. Och ändå finns möjlighet till bra skidåkning bara en timme bort! Dessutom, restaurangerna här omkring bjuder på fantastisk mat – livsmedelskvaliteten är mycket hög.

 

Anders: Maten ja, hur är det med den? Vad gillar du?

Fabrizio: Just det här området av Marche är intressant eftersom vi har både hav, berg och slätter som påverkar maten. Fisk och skaldjur är av högsta kvalitet och spaghetti al vongole är enkelt och gott. Bergen ger oss bra kött, du måste prova lamm eller stekar grillade över ek. Även frukten och grönsakerna här är nästan alla lokala. Jag älskar att gå till marknaden och köpa direkt av jordbrukarna eller gå ner till havet och köpa direkt från småbåtar. 

 

Anders: Och vinet?

Fabrizio: Tja, vi befinner oss i samma typ av område som Toscana och tillräckligt långt norrut för att få bra druvor utan den höga sockerhalten som du får i södra Italien. Detta ger goda viner. Här finns otaliga vinproducenter som tillverkar högklassiga vita och röda viner. Det finns också en tradition att göra Limoncello eller Anancello, den orangea versionen.

 

Anders: Vad gör den lokala befolkningen? 

Fabrizio: Det finns en hel del livsmedelsproduktion, turism och restauranger här. I regionen görs även de flesta av de skor som du ser i butikerna. Prada, Gucci och Bally producerar alla här. Min fru och mina döttrar älskar att gå till fabrikerna och köpa skor direkt från formgivarna. Billigare blir det såklart också.

Anders: Och din byggnad här? Jag och min fru Mona har fått för oss att bygga här skulle bli svårt med italienare som inte gör vad de säger och saker och ting som inte blir gjorda. 

Fabrizio: Alla fastighetsprojekt kan vara svåra: Du behöver bara be dina vänner berätta om sina bygg- eller renoveringsprojekt hemma i Sverige och du kommer få höra skräckhistorier. Eftersom jag har goda kontakter här nere, kunde jag ge min vän och arkitekt instruktioner om hur han skulle bygga våra två fastigheter. Vår byggmästare var mycket duktig och med bra projektledning blev vi färdiga i tid. De enda kostnader som tillkom var då vi förbättrade specifikationen genom att använda marmorgolv och bättre dörrar.

Anders: Och hur ser byggnaderna ut?

Fabrizio: Väldigt vackra och fastän de är helt nybyggda ser de ut att ha stått där i hundra år. Men det bästa är ändå det som finns precis utanför: Utsikten, havet, maten och inte minst människorna i byn.

 

Anders: Vilket råd vill du ge till svenskar som kommer hit?

Fabrizio: Kom till Marche om du gillar äkta företeelser. Om du vill ha en nöjespark, åk till Toscana. Om du vill ha det lite billigare, åk söderut men gå inte ut på sommaren med din svenska hud eftersom du kommer att bränna dig. Köp ett boende som har nära till motorvägar, tåg och flyg så blir det enklare och roligare att resa ner. Lär dig ett par ord italienska. Och om du har barn, ta med dem, italienarna älskar barn! Sist av allt, var inte rädd: du kan leva det italienska livet om du vill!

 

Säger Fabrizio och bjuder mig och Mona på mera Limoncello.

 

Anders Åkerberg

 

Läs också:

 

» Lev italienskt: När svenskarna kom till byn

» Till salu: Italienska hus och lägenheter till salu

 

 
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Hjälp med att hitta bostaden du söker?

 

Det får du mer än gärna av Fabrizio, Jeannette eller Giovanna.
Skicka en rad med dina tankar och drömmar så vidarebefodrar vi dina önskemål. 
Läs mer »

Konkreta frågor eller bara nyfiken? Tveka inte – skicka ett mail så lovar vi att höra av oss!

Hyra hus eller lägenhet i Marche?

 

Italienare, svenskar, holländare m fl har berättat för oss att de kan tänka sig hyra ut sina italienska lägenheter och hus för kortare eller längre tid. Intresserad? Skicka ett mail med dina önskemål (antal rum, hyresperiod, typ av boende etc) så ser vi till att du får förslag som matchar dina krav.

Annonser ↓