Köpa hus eller lägenhet i Italien

Abbiamo comprato una casa

Inte vem som helst kan ta sig rätten att säga: ”Vi har köpt oss ett hus i Italien”

(Abbiamo comprato una casa). Bara för den som faktiskt har köpt sig ett hus i Italien har orden verklig mening och innebörd. Förutom det obeskrivliga i en italiensk fristad, kan husägare stoltsera med ett Visura per Imobile, eget skattekort och eget bankkonto. Bara såna saker…

 

Vägen till ett eget casa (hus på italienska) är en annan än den du är van vid här hemma. Framför allt är den en rolig och inspirerande upplevelse du kommer att minnas med glädje men också stolthet under resten av livet.

Husköp på italienska

När du köper hus i Italien gör du samtidigt en otroligt spännande och kittlande upptäcksresa i den italienska folksjälen. Sätt att göra saker på, vad som är viktigt och mindre viktigt, processen från visat intresse till husnyckeln i hand, liknar sannolikt inte något du varit med om tidigare.

 

Alla engelsmän, holländare, amerikaner och skandinavier som köper och säljer hus och lägenheter i Italien får lära sig att göra det the Italian way. Vilket betyder lite mer byråkratiskt och med några fler faktorer som måste kontrolleras. Men definitivt i trygg visshet om att när allt väl är klart för utbyte av pengar och bostadsnycklar, så är Italiens viktigaste myndighetsperson där för att ge sin välsignelse: Notarien!

Rätt hjälp!

Själv är bäste dräng funkar inte i Italien. I alla fall inte om du inte är italienare. När du köper hus eller lägenhet ska du omge dig med en handfull utomstående experter som kan anpassa ditt svenska bondförnuft till italienska förutsättningar. Köpare vi talat med är samstämmiga:

– Det är nog det roligaste vi gjort, men utan professionell hjälp och tillit hade det varit besvärligt.

 

Proffsen som omnämns som måsten är följande: 

  1. Mäklaren. Samarbeta med en mäklare med goda referenser och som talar bra engelska (om du nu inte råkar vara en hejare på italienska, vill säga), och som är van att arbeta med köpare från andra europiska länder.
  2. Advokat. Ta kontakt med svensk eller skandinavisk advokat som kan hjälpa dig att kontrollera dokumenten som hör köpet till, samt ge dig juridiska råd. Du riskerar inte att trilla i nån fallgrop om du har en advokat att hålla i handen. Dessutom kan han eller hon förtydliga mycket i köpprocessen.
  3. Språkkunnig. Leta upp någon här hemma i Sverige som talar och skriver bra italienska och som i allmänna ordalag kan förklara innebörden i olika papper, mail, information och samtal. Det handlar inte om att juridiskt säkerställa textinnehåll i olika dokument, bara förklara vad det handlar om så att du kan ta ett beslut.
  4. Rådgivaren. Det har på senare år dykt upp utomstående och helt neutrala rådgivare som kan hjälp köparen med alla detaljer före, under och efter köpet. Dessa neutrala rådgivare bistår med sökning av lämpliga objekt, juridisk hjälp under köpprocessen, ombyggnad och renovering, samt löpande betalningar av skatter och avgifter för t ex energi och renhållning. Rådgivarna arbetar uteslutande för dig och är alltså inte beroende av säljprovisioner.

På sidan Hjälp med köp har vi listat några goda kontakter som kan hjälpa dig med ditt fastighets- eller lägenhetsköp i Italien. Gemensamt för samtliga är att de tidigare hjälpt andra svenskar och skandinavier att förverkliga sina husdrömmar.

 

Läs också:

 

» Köpa hus eller lägenhet: Så fungerar det

 

» Köpa hus eller lägenhet: Fastighetsköpets lilla ordlista

 

» Hjälp med köp

 
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Hjälp med att hitta bostaden du söker?

 

Det får du mer än gärna av Fabrizio, Jeannette eller Giovanna.
Skicka en rad med dina tankar och drömmar så vidarebefodrar vi dina önskemål. 
Läs mer »

Konkreta frågor eller bara nyfiken? Tveka inte – skicka ett mail så lovar vi att höra av oss!

Hyra hus eller lägenhet i Marche?

 

Italienare, svenskar, holländare m fl har berättat för oss att de kan tänka sig hyra ut sina italienska lägenheter och hus för kortare eller längre tid. Intresserad? Skicka ett mail med dina önskemål (antal rum, hyresperiod, typ av boende etc) så ser vi till att du får förslag som matchar dina krav.

Annonser ↓