Vårt italienska hus - del 2

2. Ett makalöst hus blev plötsligt marklöst

När marken försvann under det makalösa Petritoli-huset, var det av juridiska skäl – inte geologiska.

 

Drömhuset stod stadigt och säkert på den bästa och stabilaste av berggrunder. Dessutom ordentligt sammankopplat med två rejäla grannhus och med godkända jordbävningskrokar. Du vet dom där metallkorsen som man ibland ser på fasaderna, och som är där för att hålla ihop huset vid ett jordskalv.

 

När huset blev marklöst berodde det på ett par detaljer som Giovanna hittade under en av sina viktiga undersökningar. 

 

Terrassen – med tillhörande tvättstuga – mot söder var aningen större än tomtgränsen tillät. Eller rättare; mycket större, vilket betydde att vi skulle sola och tvätta på annans mark. Nu är det inte riktigt så allvarligt som det låter. Den annekterade markbiten hade varit terrassbyggd under många år, så det skulle med stor sannolikhet gå att ordna nåt med markägaren – ekonomiskt eller av hävd. Men som Giovanna klokt påpekade: 

- Det kan ta lite tid att ordna… något år faktiskt. Och så fortsatte hon: – Det har dykt upp en annan detalj… några kvadratmeter av huset står på mark som ägs av släktingar till säljaren. De måste också godkänna försäljningen! Egentligen inget konstigt, men jag kan inte hitta dem, förmodligen försvann de under kriget…

 

Vi, som annars är både optimistiska och oförvägna, beslutade oss nu för att uppgradera köpprocessen med svensk, juridisk kompetens. Helt enkelt för att kunna tala på ren svenska om saken. Men, att hitta någon i Sverige som var juridiskt bevandrad i italienska fastighetsköp, fanns inte på kartan.  

 

Kompetensen fanns dock på annat och nära håll. Närmare bestämt i Köpenhamn där en etablerad och välkänd advokatbyrå med Italien som specialitet, erbjöd skandinaviska privatpersoner sina tjänster. 

 

Till ett fast och överkomligt pris fick vi värdefull och lugnande hjälp av Elisabetta, italiensk advokat stationerad i Danmark. Tillsammans med Giovanna i Fano satte hon sin juridiska klor i drömhuset och kom snabbt fram till att vi nog borde släppa det hela och börja om från början. 

 

Vilket vi gjorde…

» Läs fortsättningen: Vårt italienska hus - del 3

 

Läs också:

 

» Lev italienskt: Le Marche. En genuin bit av Italien

 

» Betraktelser; I huvudet på Anders…: Plugga italienska på omvägar!

 

Annonser ↓