Vårt italienska hus - del 5

5. Först Gud, sen Påven och därefter Notarien

Enligt vad vi senare förstått är Notarien en högt aktad ämbetsman i Italien. Betydligt högre än andra myndighetspersoner, politiker eller höga potentater. Hade vi vetat det när vi stod ensamma i Rom utan vare sig kvitto, kopior på köpehandling eller nyckel, så hade vi varit lugnare. Kanske till och med sovit lite bättre den natten?

 

Först morgonen efter vårt notarie-besök lyckades jag efter idogt telefonerande få tag på vår advokat i Köpenhamn. Jag redogjorde för vad vi trodde var värsta lurendrejeriet. Det var ju så uppenbart; Bedragarna hade hyrt en fin lokal, fyllt den med en massa låtsasarbetande män och kvinnor och fejkat ett kontraktskrivande. Några hundratusen för en eftermiddags jobb var ju inte fy skam...

Fast det uppenbara var förstås inte något jag nämnde för advokaten. Ändå måste Elisabetta ha tolkat min oro. Innan jag hunnit berätta färdigt säger hon: – Anders, ni kan vara helt lugna. Notarien ni har varit hos är en av Italiens mest ansedda och mycket betrodd. Och i Italien är det så att ingen mer än Gud fader själv och Påven anses hederligare än Notarien. Allt är i sin ordning, ni kan ta det lugnt. Ni har inget att oroa er för!

 

Då var det skönt att höra, men nån månad senare, när vi skulle skriva på renoveringskontraktet, började vi så smått undra igen... Husnummerna stämde ju inte. På ett papper stod 28, ett annat 34 och på ytterligare ett stod det nummer 36. Vilket hus hade vi köpt egentligen?

» Läs fortsättningen: Vårt italienska hus - del 6

 

Läs också:

 

» Till salu: Italienska hus och lägenheter till salu


» Betraktelser; I huvudet på Anders…: Italienska vingårdar på hemmaplan

 

Annonser ↓