Till salu: Gårdar, villor och lägenheter

Unik lägenhet till salu i Scarlino, provinsen Grosseto i Toscana!

Ägaren Monica Holmquist berättar:

Vi köpte lägenheten – drygt halva huset – i Scarlino, år 2000. Den var då i ett mycket dåligt skick och vi skulle göra en totalrenovering av boytan på ca 100 kvm + tvättstugan och två mycket stora förrådsrum.

 

När väggen mellan två mindre rum togs ner för att få ett större vardagsrum, visade det sig att alla putsade väggar gömde fantasiskt vackra stenväggar. I lägenheten fanns också fyrkantiga dörrar och fönster med valvbågar ovanför. Dessutom var innertaket av tegel med takbjälkar i kastanjeträ.

 

Alla väggar sandblästrades rena, och alla elkablar ligger numera inbakade mellan stenar och tegelskärvor och därefter ifyllda.

 

Samtliga fönster, fönsterkarmar och innerdörrar är nytillverkade i kastanjeträ. Fönsterluckor och skjutdörrar (skydds) mot havet är av aluminium lackade i vackert kastanjemönster, medan fönsterluckor mot gatan är tillverkade i riktigt kastanjeträ. Hela yttertaket är utbytt och alla hängrännor i koppar.

 

Kök och bad

Köket är byggt i Sverige av snickare som sedan åkte ner och monterade det på plats. Inredningen är tillverkad av solid mahogny med spis (stadsgas) och elektrisk ugn av märket Smeg. Kyl och frys finns förstås, samt porslinsskåp med innerbelysning. Ett stort ekbord med iläggsskivor och plats för 12 stolar ingår!

 

Det helkaklade badrummet ligger tre trappsteg högre än vardagsrummet och har egen balkong och otrolig utsikt från både dusch och toalett.

 

Vardagsrum med underbar utsikt

Vardagsrummet har stor balkong med fast marmorbord och elektriska markiser. Utsikten över olivlundar, vingårdar och havsutsikt är underbar och på kvällen lyser ljusen från Elba och den närmaste staden Follonica, mycket vackert på kvällarna. Från ca klockan 11.00 och hela dagen har vi sol.

 

Den öppna spisen är nymurad och i rummet finns soffgrupp, läshörna och skrivbord. Bredband är indraget.

 

Sovrummen

Två sovrum finns; det ena med havsutsikt och fransk balkong, klassisk italiensk sovrumsmöbel med stort klädskåp/garderob, det andra med två sängar, byrå och utsikt mot den lilla stadsgatan.

 

Komfort

Lägenheten har vattenburen gasvärme. Vi har alltid grundvärme på under vinterhalvåret för att hindra ev. fukt. Det finns också luftkonditionering.

 

Via en skjutdörr utanför badrummet kommer man upp till vinden, ca 5 trappsteg upp. Där finns tvättmaskin, torktumlare och plats för badsaker, städmaterial m.m. Den delen har fönster och är helkaklad. Dessutom finns på vardera sidan av "tvättstugan" stora förrådsrum om ca 40 kvm vardera, delvis i ståhöjd. I det ena finns bl.a. luftkonditioneringsanläggningen samt reservtank för vatten (ca 300 lit) som ständigt cirkuleras.

 

Omgivning

Scarlino har ca 600 invånare, bank och postkontor, två små livsmedelsbutiker och 4-5 restauranger (beroende på årstid). Vidare finns en häftig fasadbelyst borgruin där det sommartid spelas både teater och musik.

 

Scarlino är en ganska stor kommun, men den lilla staden ligger ca 250 meter över havet och med milsvid utsikt.

 

Badstranden (långgrund) nås med bil eller buss på ca 15 minuter, och ligger i Follonica . Follonicabukten – mittemot Elba – är kantad av små trevliga orter, fina stränder och restauranger. Båtar till Elba och Korsica går från Piombino (ligger ca 30 min. norrut).

 

Känt för många svenskar är Castiglione della Pescaia, som är en pittoresk fiskeort med fina restauranger. Här hittar man också det delvis svenskägda Hotel Riva del Sole.

 

Förbindelser

Scarlino når man lätt med flyg till Pisa och sedan bil söderut längs Via Aurelia (motorväg) till avfart Scarlino! Ca 10 mil, dvs en timmes resa.

 

Sevärda städer i närheten är Florens (ca 16 mil), Rom (22 mil), Sienna (8 mil). Montalcino, Montepuliciano, Volterra och San Gimigniano ligger alla inom en timmes bilresa från Scarlino.

 

Golf, vin och olivolja

Det finns flera golfbanor i närheten, närmast i Gavorrano ca 20 minuter från Scarlino. Dessutom ett otal vingårdar liksom olivproducenter.

 

Slutord

Kort sagt – detta är en pärla!! Lätt att nå, lätt att lämna – stäng bara fönsterluckorna och låt stå till nästa gång. Ingen tomt att ansa – det är bara att njuta! Priset? Ca €380.000.

 

Vill du veta mera eller komma i kontakt med mig eller mäklare – maila en rad till Ditt Italien.

 

Monica Holmquist

 

Läs också:

 

» Till salu: Italienska hus och lägenheter till salu


» Köpa hus eller lägenhet: Husköp på italienska